Η τοξική Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη (αγγλική ονομασία: xylitol, προέρχεται από το ελληνικό λήμμα "ξύλον") είναι οργανική ουσία με τύπο (CHOH)3(CH2OH)2 και χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Ανευρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στα βατόμουρα, το φλοιό του καλαμποκιού, τη βρώμη και τα μανιτάρια. Εξάγεται από το ξύλο φινλανδικής σημύδας αλλά και από το ξυλώδες τμήμα του καλαμποκιού. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν αποκλείεται να είναι μεταλλαγμένη. Η ξυλιτόλη είναι σχεδόν τόσο γλυκιά όσο το ζαχαροκάλαμο, παρέχοντας μόνο τα 2/3 της ενέργειας που προσφέρει αυτό.

Η γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη έγινε δημοφιλής μόλις αποδείχτηκε ότι είναι "φιλικότερη προς τα δόντια" σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες αλλά και κατάλληλη ως υποκατάστατο ζάχαρης στη διατροφή των διαβητικών. Δυστυχώς, όμως, αν και ασφαλής για τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον σκύλο -ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Στον σκύλο, η κατανάλωση 0,1 γραμμαρίου ξυλιτόλης (ανά κιλό σωματικού βάρους) μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια και επικίνδυνη πτώση στα επίπεδα σακχάρου, τη λεγόμενη υπογλυκαιμία. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι: αίσθηση αποπροσανατολισμού, λιποθυμία, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις.

Δείτε το άρθρο μας ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

Στον σκύλο, λίγη παραπάνω ποσότητα από αυτή που προαναφέραμε, δηλαδή περίπου 0,5 γραμμάρια ξυλιτόλης (ανά κιλό σωματικού βάρους σκύλου) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ.

Αυτές οι ποσότητες χαρακτηρίστηκαν τοξικές όχι αυθαίρετα αλλά έπειτα από έρευνα σε αναφερόμενα περιστατικά. Σημειώστε ότι μιλάμε για τα περιστατικά τα οποία καταγγέλθηκαν, γιατί σαφώς υπήρξαν περιστατικά τα οποία έχουν παραμείνει στην αφάνεια και πιθανώς οι ποσότητες ξυλιτόλης σε εκείνα τα άγνωστα περιστατικά να ήταν ακόμα και χαμηλότερες αυτών που αναφέραμε. Επίσης, ας σημειωθεί ότι ένας σκύλος με ήδη βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό (διαβήτη, παχυσαρκία, ηπατική νόσο κτλ) κινδυνεύει σε σοβαρότερο βαθμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • στο φυστικοβούτυρο: περιέχει ξυλιτόλη και συχνά οι κηδεμόνες καλοπιάνουν το σκυλάκι τους δίνοντάς του φυστικοβούτυρο
  • στις τσίχλες μέσα στην τσάντα μας: συχνά το σκυλάκι μας χώνει τη μουσούδα του μέσα στην τσάντα και μασουλάει αδιακρίτως ό,τι βρει μέσα
  • στην οδοντόκρεμα: βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου με ειδική οδοντόκρεμα και όχι με τη δική μας.

Διαβάζετε πάντα τα συστατικά των συσκευασιών τροφής και λιχουδιάς που αγοράζετε για τον σκύλο σας, όπως κάνετε για εσάς και για το παιδί σας. Ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας και θα εξαρτάται πάντα από την φροντίδα του ανθρώπου-κηδεμόνα του.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

ΠΗΓΕΣ:New Findings On The Effects Of Xylitol Ingestion In Dogs from ASPCA-APCC 2006; Acute Hepatic Failure And Coagulopathy Associated With Xylitol Ingestion In Eight Dogs from ASPCA-APCC 2006, published in JAVMA (J Am Vet Med Assoc 2006; 229:1113-1117)
preventivevet.com
el.wikipedia.org/wiki/%CE%9E%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%B7
www.kathimerini.gr/804230/article/epikairothta/episthmh/
animalhearted.com/blogs/animal-blog/74581507-tips-on-protecting-your-dog-from-xylitol-poisoning

ΟΧΙ στα Ρούχα

Ξεχάστε τη γκαρνταρόμπα του σκύλου. Ως καταναλωτές γινόμαστε για πολλοστή φορά εύκολα θύματα του τεράστιου κερδοφόρου εμπορίου που αφορά τον σκύλο και εν γένει το κατοικίδιο.


Μη φοράτε ρούχα στα σκυλάκια σας.


Γιατί;

Διότι φορώντας τους ρούχα...


1. Τα καθιστούμε ευπαθή στο κρύο: Άρα δεν τα προστατεύουμε, ισα ισα κάνουμε το αντίθετο.


2. Εμποδίζουμε το τρίχωμα να αναπτυχθεί ομαλά. Το τρίχωμα, ο λεγόμενος μανδύας, είναι το παλτό με το οποίο τα προίκισε η Φύση. Το χειμώνα φουντώνει, το καλοκαίρι αραιώνει, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Η Φύση ξέρει και ρυθμίζει ανάλογα το πάχος και το μήκος του τριχώματος.

Photo: Hans Peter Sandberg


3. Γιατί αχρηστεύουμε έτσι τον σπουδαίο ρόλο του τριχώματος. Ο μανδύας του Κάβαλιερ -το τρίχωμά του δηλαδή- είναι διπλός. Λειτουργεί μονωτικά. Προστατεύει από το υπερβολικό ψύχος και την υπερβολική ζέστη. Διατηρεί τον σκύλο ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Αυτό το τελευταίο σας φαίνεται παράξενο, ε; Σκεφτείτε τους Άραβες στην έρημο. Αναρωτιέστε γιατί φοράνε μακριές κελεμπίες ενώ κάνει τόση ζέστη; Τις φορούν διότι προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο και το σώμα τους από τη θερμοκρασία. Έτσι είναι και ο μανδύας του Κάβαλιερ. Όπως αυτές οι κελεμπίες.


4. Φορώντας ρούχα στο καβαλιεράκι μας, περιφρονούμε τον όμορφο μανδύα του. Ο μανδύας είναι το στολίδι του. Γιαυτο άλλωστε το Κάβαλιερ ΔΕΝ το κουρεύουμε. Ποιο ρούχο φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια μπορεί να συγκριθεί με τον μανδύα που έφτιαξε η Φύση;


5. Ας αποφεύγουμε τις ακρότητες του ανθρωπομορφισμού. Ο σκύλος είναι σκύλος και όχι άνθρωπος (ευτυχώς!) Ας συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας με τον σεβασμό που του πρέπει, ας μην τον εξανθρωπίζουμε. Ας προφυλάξουμε την αξιοπρέπειά του. Ας πείσουμε τον περίγυρο ότι σεβόμαστε τον σκύλο μας και δεν τον αντιμετωπίζουμε σαν κουκλίτσα με ρουχαλάκια. Αν θέλουμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στον σκύλο μας, ας μην του φτιάξουμε ντουλάπα με ρούχα. Ας του φτιάξουμε πρόσραμμα με δραστηριότητες: βασικοί υπήκοοι, ατζίλιτι κτλ.


Σημείωση: Στο εξωτερικό, όταν χειμωνιάζει και ρίχνει χιόνι, οι κηδεμόνες συχνά φορούν παπουτσάκια στον σκύλο τους, όχι από μόδα, αλλά για λόγους προστασίας: γιατί εκεί όταν χιονίζει, ριχνούν σε δρόμους και πεζοδρόμια τεράστιες ποσότητες άλατος. Φορούν, λοιπόν, στον σκύλο τους παπουτσάκια, για να μην πάθει έγκαυμα από το αλάτι.


Ας μη γινόμαστε θύματα του Καταναλωτισμού. Ας αναζητούμε τη Γνώση και ας βασιζόμαστε στην κριτική μας σκέψη.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

6o CAVALIER DAY: τελικά τί είναι αυτό;

έγραψε η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

Ο Όμιλος Κάβαλιερ Ελλάδας με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την πραγματοποίηση του 6ου Cavalier Day, της ετήσιας πανελλήνιας συνάντησης κηδεμόνων και φίλων των Κάβαλιερ


την Κυριακή 6 Νοέμβρη 2016
ώρα 11πμ.
στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου

6 CAVALIER DAY BANNER

Τι είναι όμως το Cavalier Day;

Η Ημέρα Κάβαλιερ (Cavalier Day) ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως ετήσια συνάντηση όλων των καβαλιεροκηδεμόνων και καβαλιερόφιλων. Το σημείο συνάντησης οριζόταν σε κάποιο υπαίθριο χώρο ή πάρκο με σκοπό να γνωριστούν όλοι μεταξύ τους και να κοινωνικοποιηθούν τα καβαλιεράκια.
Από το 2012, με τη σύσταση του Ομίλου Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ Ελλάδας (Ο.ΚΑ.Ε) η ημέρα αυτή έγινε θεσμός.

Ποιος είναι ο σκοπός του;

Σκοπός του Cavalier Day είναι κάθε χρόνο να ανταμώνουν από όλες τις μεριές της Ελλάδας οι καβαλιεροκηδεμόνες και καβαλιερόφιλοι, να γνωρίζονται μεταξύ τους, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και στον παραδοσιακό, πλέον, Ετήσιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ και θα είναι ΠΑΝΤΑ ΔΩΡΕΑΝ.

Τί ακριβώς θα κάνουμε εκεί;

Ο χώρος είναι τεράστιος και φιλοξενεί τρεις περιφραγμένους στίβους. Σε αυτούς τους στίβους θα λάβουν χώρα οι εξής δραστηριότητες:
• Οι κορίνες
• Η σκυταλοδρομία
• Οι μουσικές καρέκλες
Αυτές οι δραστηριότητες είναι απλές και διασκεδαστικές και θα τις απολαύσετε μαζί με το καβαλιεράκι σας. Μπορείτε να συμμετέχετε ανεξαρτήτως από την ηλικία σας ή τη φυσική σας κατάσταση. Δεν πρόκειται για αγωνίσματα ούτε για διαγωνισμούς. Είναι απλώς μια τεράστια ευκαιρία με αφορμή το καβαλιερ σας να γίνετε ξανά παιδί και να χαρείτε με την καρδιά σας. Απενοχοποιηθείτε, αυτοσαρκαστείτε, αφήστε τύπους και συμβάσεις: γίνετε ξανά παιδί δίπλα στο καβαλιεράκι σας.

Βίντεο για τη σκυταλοδρομία:

 

 

Βίντεο για τις μουσικές καρέκλες:

Χρειαζόμαστε προπόνηση;

Δεν χρειάζεστε προετοιμασία, δεν χρειάζεστε προπόνηση. Αν είστε περίεργοι για το πώς είναι, υπάρχουν βίντεο που σας κατατοπίζουν. Τα βίντεο αυτά θα τα βρείτε στο λινκ του εκάστοτε Cavalier Day.

Το φετινό, το 6ο Cavalier Day έχει το λινκ του στο Facebook, είναι δημόσια σελίδα και μπορείτε να την επισκεφτείτε εδώ: https://www.facebook.com/groups/6CAVALIERDAY/ 

Οι νικητές σε κάθε δραστηριότητα είναι 3 και βραβεύονται.

Αυτό είναι μόνο;

Όχι. Πέρα από τις δραστηριότητες που προαναφέρθηκαν και στις οποίες μπορείτε να λάβετε μέρος, η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ της γιορτής είναι:
Ο ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας, ο οποίος φέτος έχει τίτλο "Το Κάβαλιερ Πάει Σινεμά". Μπορούν όλοι να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό μέχρι τις 30 Οκτώβρη, 12:00 το μεσημέρι. Τους όρους συμμετοχής θα τους βρείτε στο λινκ του 6oυ Cavalier Day στο Facebook,

δηλαδή εδώ: https://www.facebook.com/groups/6CAVALIERDAY/ 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ στον διαγωνισμό φωτογραφίας ΤΟ ΚΑΒΑΛΙΕΡ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ:

Και φέτος, η κ. Κατερίνα Καραβάτου και ο κ. Κρατερός Κατσούλης μέσα από την εκπομπή τους ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ / Epsilon tv θα μας κάνουν την τιμή να επιλέξουν τους νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας και θα τους αναδείξουν την ημέρα του Cavalier Day. Τους ευχαριστούμε θερμά!

Δεν έχει τίποτε άλλο;

Βεβαίως. Περιμετρικά των τριών στίβων θα υπάρχουν επαγγελματίες groomer οι οποίοι θα χαρίσουν στα καβαλιεράκια σας μια δωρεάν περιποίηση.
Τι άλλο έχω να περιμένω;
Με χαρά μας σας ανακοινώνουμε ότι θα είστε θεατές στον πρώτο αγώνα Fun Agility από το αντίστοιχο τμήμα του Ομίλου Κάβαλιερ Ελλάδας. Τι είναι το Fun Agility; Μπείτε εδώ:

https://okaefunagility.wordpress.com/2016/09/14/%CF%84%CE%AF-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%B9-fun-agility/   

Επιτρέπεται η είσοδος σε σκύλους άλλων φυλών;

Θα προτιμούσαμε να αποφευχθεί αυτό, για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων. 

Υπάρχει είσοδος στον χώρο;

Η είσοδος στο Cavalier Day ήταν, είναι και θα είναι πάντα ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Περιμένουμε όλους εσάς με τα καβαλιεράκια σας για άλλη μια αξέχαστη γιορτή!

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ / ΜΕΤΑΦΟΡΑ:

Το 6ο Cavalier Day θα λάβει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Περιστερίου οδός Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως, απέναντι από τον τερματικό σταθμό του μετρό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 11 ΠΡΩΙ

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

6 CAVALIER DAY POSTER

Ιδιοκτήτης ή Κηδεμόνας;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κατοικίδιο είναι «ιδιοκτησία». Ι-δι-ο-κτη-σί-α όπως το σπίτι, το ποδήλατο, το παλτό στη ντουλάπα. Αυτός που έχει υπό την προστασία του κατοικίδιο ονομάζεται ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου συντροφιάς.


Όταν ήμουν παιδί μού έδιναν στο σχολείο ανακοινώσεις για εκδρομές, για γιορτές και συγκεντρώσεις, που έπρεπε να δώσω στους γονείς μου. Σε αυτές τις ανακοινώσεις κάθε κείμενο ξεκινούσε με τη φράση «Προς κ.κ. γονείς και κηδεμόνες». Αντιλαμβανόμουν βεβαίως τη λέξη «γονείς». Ήξερα πως είχα δύο όπως τα περισσότερα παιδιά. Δεν καταλάβαινα ωστόσο τη λέξη «κηδεμόνας». Ρωτώντας κατέστη σαφές ότι κηδεμόνας είναι αυτός που δεν έχει γεννήσει, αλλά έχει υπό την προστασία του -την ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ του- ένα παιδί, το οποίο προφανώς δεν έχει γονείς. Ο κηδεμόνας κήδεται, δηλαδή φροντίζει το παιδί, στη θέση του φυσικού γονέα που απουσιάζει.


Εκεί που καταλάβατε το πάω. Όσοι έχετε στη ζωή σας ένα κατοικίδιο, που βάλατε στην οικογένειά σας έναν σκύλο, δεν είστε ιδιοκτήτες γιατί ΔΕΝ ΦΕΡΕΣΤΕ ως ιδιοκτήτες. Θεωρείτε το κατοικίδιό σας μέλος της οικογένειας, του παραχωρείτε σημαντική θέση στη ζωή σας, συμβιώνετε. Εσείς που αναζητείτε ενημερωτικά άρθρα για τον σκύλο σας, εσείς που διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο, μην αναρωτιέστε: δεν είστε ιδιοκτήτες. Είστε κηδεμόνες.


Κήδομαι σημαίνει φροντίζω. Η σχέση με τον σκύλο -και το κατοικίδιο εν γένει- είναι σχέση φροντίδας. Δεν είναι φορολογική ενημερότητα, δεν είναι τεκμήριο ιδιοκτησίας, δεν είναι θυρίδα στην τράπεζα.
Το μόνο κοινό που μπορεί να έχει ο σκύλος σου με μια θυρίδα στην τράπεζα είναι ότι όντως ο σκύλος σου είναι η περιουσία σου.

Αγαπητέ κηδεμόνα,
Από εδώ και πέρα θα ήταν σώφρον ΚΑΙ να συστήνεσαι ΚΑΙ να φέρεσαι όχι ως ιδιοκτήτης σκύλου αλλά ως κηδεμόνας σκύλου. Μάζευε τα περιττώματά του στον δρόμο, εκπαίδευσέ τον, πρόσφερέ του ποιοτικό χρόνο, ζήσε μαζί του όμορφα και με αξιοπρέπεια.
Οι λέξεις διαμορφώνουν συνειδήσεις. Οι λέξεις είναι πολιτισμός. Αυτό που είσαι δήλωσέ το και υπερασπίσου το. Φτιάξε τον πολιτισμό μέσα στον οποίο θες να διάγεις τον βίο σου.
Γίνε ο κηδεμόνας του σκύλου σου.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

Τμήμα Fun Agility για τα Κάβαλιερ

Ο Όμιλος Κάβαλιερ Ελλάδας θεωρεί πρωτεύον αγαθό την ψυχοσωματική υγεία του κάθε Κάβαλιερ. Για τον λόγο αυτό, συστάθηκε τμήμα Fun Agility στην Αθήνα (και σύντομα ελπίζουμε και στη Θεσσαλονίκη), ούτως ώστε κάθε κάβαλιερ να προπονείται μαζί με τον κηδεμόνα του, να εκτονώνεται, να εξασκεί το μυϊκό του σύστημα, να προγυμνάζει τη μυϊκή του μνήμη και να φέρνει σε πέρας διαδρομές που το γυμνάζουν πνευματικά.

Τα οφέλη μιας τέτοιας προπόνησης είναι τεράστια όχι μόνο για την ψυχοσωματική υγεία του σκύλου αλλά και για τον δεσμό του με τον κηδεμόνα του. Ο σκύλος μαθαίνει να εστιάζει σε αυτόν, να ακούει τις εντολές του, να μην αποσπάται η προσοχή του αλλά να είναι εξ ολοκλήρου προσανατολισμένος σε αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή με τον κηδεμόνα του.

Ετσι, ο δεσμός τους ενισχύεται και μάλιστα τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη από τις πρώτες 4 συναντήσεις, όπως πολλοί κηδεμόνες έχουν παραδεχτεί.

Μπορείτε να δείτε βίντεο και φωτογραφίες στο μπλογκ του τμήματος:

https://okaefunagility.wordpress.com/

Εγγραφές γίνονται όλο τον χρόνο. Στην Αθήνα συνεργαζόμαστε με τον προπονητή κ. Νικηφόρο Ορφανάκο και το Mr.Dog & Jo Place και τα μέλη του ομίλου απολαμβάνουν οφέλη σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταποδοτικότητας του ομίλου.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Πληροφορίες και νέα για το τμήμα Fun Agility στο blog του τμήματος https://okaefunagility.wordpress.com/ 

(αναδημοσίευση από το www.okae.gr)