Έχω Κάβαλιερ Σημαίνει:

 

Πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το κούτάβι που επιλέξαμε; Πόσο σοβαρά λάβαμε υπόψιν αυτή την κίνηση; Επιλέγω Κάβαλιερ σημαίνει ότι έχω αποκλείσει όλες τις άλλες φυλές. Σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί και τα προτερήματα και τα ελαττώματα της φυλής. Ότι ταιριάζει στον τρόπο ζωής μου και ότι ταιριάζω εγώ στις δικές του απαιτήσεις. Επιλέγω Κάβαλιερ σημαίνει ότι "το παντρεύομαι" και ότι ένα ενδεχόμενο "διαζύγιο" αποκλείεται, γιατί δεν θα είναι ποτέ συναινετικό, επειδή είναι βέβαιο ότι η μία πλευρά (το Κάβαλιερ) θα βγει από τη σχέση ψυχικά τραυματισμένη. Επιλέγω να έχω σκύλο (ανεξαρτήτως φυλής) σημαίνει ότι το πισωγύρισμα αποκλείεται.

Επιλέγω να έχω Κάβαλιερ σημαίνει ότι

  • Γνωρίζω σε μεγάλο βαθμό τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της φυλής. Άρα ξέρω τι να περιμένω.

Πχ. Το τρίχωμά του μαδάει. Από την άλλη πλευρά, συστήνεται να μην κουρεύονται τα Κάβαλιερ, γιατί είναι όλη η ομορφιά τους. Άρα: σκουπίζω το πάτωμα αγόγγυστα.

  • Γνωρίζω σε μεγάλο βαθμό τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά της φυλής. Άρα ξέρω τι να περιμένω.

Πχ. Το Κάβαλιερ δεν είναι τόσο αθλητικό όσο ένα Κόκερ Σπάνιελ. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θέλει κι αυτό τις βόλτες του για να εκτονώνεται. Είναι, πάντως, σκύλος αγκαλιάς.

  • Τα γνωρίσματα της φυλής ΔΕΝ μπορώ να τα αλλάξω.

Πχ. Δεν θα εκπαιδεύσω ποτέ το Κάβαλιέρ μου να φυλάει το σπίτι. Το Κάβαλιερ είναι πιθανότερο να δείξει στον διαρρήκτη πού φυλάτε τον κρυμμένο θησαυρό..

  • Τα γνωρίσματα της φυλής ΔΕΝ είναι απαραίτητο να τα εκδηλώσει όλα ο ΔΙΚΟΣ μου σκύλος.

Τα ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ χαρακτηριστικά ΔΕΝ είναι ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ. Το κουτάβι δεν θα γίνει οπωσδήποτε ο σκύλος που προσδοκώ. Είναι ζωντανά πλάσματα και όχι τυποποιημένα προϊόντα.

Συστήνεται να εμπιστευτείτε έναν εκτροφέα πιστοποιημένο από τον Κυνολογικό Φορέα της χώρας του και κάνει υπεύθυνη εκτροφή, δηλ. προγεννητικό έλεγχο στους γεννήτορες, εξετάσεις υγείας, παρέχει αυθεντικό γενεαλογικό χάρτη, τηρεί τα guidelines αναπαραγωγής. Όλα αυτά δεν είναι πανάκεια ούτε εγγύηση τελειότητας, είναι όμως η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των προβλημάτων και για τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση των τυπικών χαρακτηριστικών της φυλής, των χαρακτηριστικών που εσείς ψάξατε και επιλέξατε.

 

image: Luciana Widjistatuti Crimmings (Cavalier: Hugo Boss)

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου