Πρόγραμμα Καρδιολογικού Ελέγχου Ομίλου Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ Ελλάδας (Ο.ΚΑ.Ε.)

Ο Όμιλος CKCS Ελλάδας (www.okae.gr) ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης των σκύλων της φυλής με στόχο τη μείωση ή και την εξάλειψη των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καρδιά.

Περίληψη δημογραφικών στοιχείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cavalier Health Cencus που δημοσιοποιήθηκαν το 2013, ανάμεσα σε 5.559 σκύλους της φυλής, το 21,17% των σκύλων παρουσίασαν κάποια στιγμή της ζωής τους καρδιακό πρόβλημα, γεγονός που αναδεικνύει τα προβλήματα της καρδιάς ως το μείζον πρόβλημα της φυλής.

Επιστημονικά δεδομένα

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η βασική αιτία θανάτου των CKCS.
Αυτή μπορεί να οφείλεται σε:

• συγγενείς λόγους
• κληρονομικούς λόγους
• επίκτητους λόγους.

Στους συγγενείς λόγους οι αιτίες κρύβονται σε ανατομικές ανωμαλίες που έχουν να κάνουν με την εμβρυική ανάπτυξη του κουταβιού.

Στους κληρονομικούς λόγους κυριαρχεί η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Στους επίκτητους λόγους πρωταγωνιστούν η παχυσαρκία, η εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, ο σακχαρώδης διαβήτης – καταστάσεις που σχετίζονται κυρίως με πλημμελή παρακολούθηση από τον ιδιοκτήτη.

Ρόλος του Ομίλου Κάβαλιερ Ελλάδας

Ο Όμιλος CKCS Ελλάδας είναι ο θεσμικός φορέας που ασχολείται με τη φυλή στη χώρα. Ως εκ τούτου, καθήκον και ευθύνη του είναι η συνεχής ενημέρωση των μελών του αλλά και κάθε κηδεμόνα ώστε να:

1. καταγράφονται τα περιστατικά εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας
2. λαμβάνονται όλα εκείνα τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να συμβάλλουν τόσο ατομικά όσο και συλλογικά στη μείωση ή και στην εξάλειψη αυτών των προβλημάτων υγείας.

Ανακοινώνεται η έναρξη συνεργασίας με τον κτηνίατρο
κ. Γιώργο Μαντζιάρα, MVD, PhD
με ειδίκευση στην Υπερηχοτομογραφία
Διπλωματούχο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αναπαραγωγής Ζώων (ECAR)

Website: https://echovet.gr/
https://vetrepro.gr
Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 22, Μαρούσι, 15125
Τηλ. 2106832972
Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή
ώρες: 17.00 - 21.00

Η διαδικασία

Κάθε μέλος του Ο.ΚΑ.Ε. κλείνει ραντεβού με τον κ. Μαντζιάρα.
Στη συνέχεια επικοινωνεί με τον Όμιλο μέσω

  • e-mail (στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
  • ή fax (στο 210 5725230)
  • ή messenger (στο όνομα Kostas Poulopoulos στο Facebook)

ανακοινώνοντας την ημερομηνία και τον/τους σκύλους που θα πραγματοποιήσουν το triplex καρδιάς (και τον υπέρηχο αναπαραγωγικών οργάνων που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο συνεργασίας) καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία του/των σκύλου/ων.
O O.KA.E. αποστέλλει στο μέλος την απαραίτητη βεβαίωση την οποία προσκομίζει μαζί με το βιβλιάριο υγείας στον κτηνίατρο.

Η διενέργεια της εξέτασης

1. Τα αποτελέσματα της εξέτασης παραλαμβάνονται από τον Όμιλο και αποστέλλονται μέσω αυτού στον ιδιοκτήτη υποχρεωτικά.
2. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του κηδεμόνα αν θα συμπληρώσει τα στοιχεία στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Ομίλου.
http://okae.gr/index.php/el/registrationlist
3. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του κηδεμόνα το αν θα ξυριστεί ο σκύλος. Ο γιατρός είναι πρόθυμος να συνεργαστεί προκειμένου να μην ξυριστεί το σημείο, αλλά αν η πυκνότητα του τριχώματος είναι τέτοια που εμποδίζει τη διαπερατότητα του υπερήχου, τότε ίσως προκύψει ανάγκη για τοπικό ξύρισμα του σημείου. Κάθε πράξη θα γίνει κατόπιν σύμφωνης γνώμης του κηδεμόνα.
4. Ο Όμιλος σε συνεργασία με τον υπερηχοτομολόγο κ. Μαντζιαρά δικαιούται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της καταγραφής σε επιστημονική μελέτη.
5. Το κόστος της εξέτασης ανέρχεται για τα μέλη του Ο.ΚΑ.Ε. σε σαράντα (40) ευρώ/ σκύλο και συμπεριλαμβάνει:
- Triplex καρδιάς
- Υπέρηχο αναπαραγωγικών οργάνων.
6. Εξυπακούεται ότι τα στειρωμένα CKCS ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουν υπέρηχο αναπαραγωγικών οργάνων.
7. Ο υπερηχοτομολόγος διατηρεί το δικαίωμα να συνομιλήσει με τον θεράποντα κτηνίατρο του σκύλου (μετά από συναίνεση του κηδεμόνα) για συμβουλές θεραπευτικής φύσης.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, καλέστε στο 210 5725230, απόγευμα 6-8μμ. ή στείλτε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Υπεύθυνη επιστημονικής μελέτης: Ελένη Κόλλια.